Botulisme in Wateringseveld

vrijdag, 21 juni 2013

Botulisme in Wateringseveld

De afgelopen tijd zijn er veel dode karpers gevonden in het water in de wijk Wateringse Veld. Om uit te vinden wat er aan de hand is, is een nog levende vis onderzocht. Vrijdag 21 juni is vastgesteld dat de vis met botulisme besmet was. Het gaat hier om type E.

Wat is botulisme?
Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Bij mensen is botulisme heel zeldzaam. Mensen kunnen de ziekte oplopen door contact met besmet water of waterdieren. Het type bacterie dat in Wateringse Veld botulisme bij de vissen heeft veroorzaakt, kan ook schadelijk zijn voor mensen. De kans op het oplopen van botulisme is echter heel klein.

Hoe herkent u botulisme?
Heeft u na 12 juni 2013 gezwommen in het buitenwater in Wateringse Veld? Of heeft u contact gehad met dode of zieke vissen in de wijk? Dan bestaat er een zeer beperkte kans dat u botulisme heeft opgelopen.

De GGD adviseert deze mensen alert te zijn op de volgende klachten:

Botulisme begint met misselijkheid en overgeven. Daarna ontstaan klachten van dubbelzien, moeite met spreken en slapte van de arm- en beenspieren. Ook kan benauwdheid ontstaan. Als u heeft gezwommen in het buitenwater in Wateringse Veld of in contact bent geweest met dode of zieke vissen en u ervaart een of meer van bovengenoemde klachten, neem dan direct contact op met uw huisarts. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Welke maatregelen kunt u nemen om botulisme te voorkomen?

  1. Vermijd contact met het betreffende water. Zwem dus niet in dit water.
  2. Vermijd contact met de dieren in dit water, in het bijzonder vissen.
  3. 
Vermijd recreatief sportvissen in dit water.
  4. 
Gebruik het betreffende water niet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om de tuin mee te sproeien.
  5. 
Laat ook uw hond niet zwemmen in of drinken van het water; uw hond kan ook botulisme krijgen.

Dode dieren
De wijk Wateringse Veld wordt door het Hoogheemraadschap van Delfland en gemeente Den Haag op dit moment goed in de gaten gehouden. Ziet u desondanks kadavers in het water liggen? Raak deze dieren niet aan en ruim dode dieren niet zelf op, maar neem contact op met het met Meldpunt Toezicht Delfland (015) 270 18 88 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">.

Overige maatregelen
Botulisme is helaas niet te voorkomen. Wel zorgen het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag ervoor dat de ziekte zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Zo controleren zij wekelijks alle watergangen en halen dode dieren onmiddellijk weg. Ook wordt de waterkwaliteit zorgvuldig bewaakt.

Meer informatie
Voor meer informatie over botulisme kunt u kijken op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Voor vragen over gezondheid en botulisme kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Infectieziekte bestrijding van de GGD Den Haag: (070) 353 72 40 (optie 2).

Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Den Haag.

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.