Droomvangst voor Auke.

 

Zondag 28 juli j.l. togen mijn vismaat Eric (Breugem en ik, gewapend met waadpak, hengel en kunstaas, naar één van onze favoriete wateren om daar wadend te vissen. Er gaat niks boven deze manier van vissen; tot aan je middel in het water, polaroid op je kop en smijten maar.

De kick van het vangen van snoek, baars en snoekbaars vlak voor je voeten is ongekend. Het duurde even voor de eerste vissen los waren, maar al gauw werd baars tijdelijk boven water gehaald om vervolgens weer ongeschonden terug te mogen. Het was ons al opgevallen dat er zich op een aantal plekken grote scholen vis aan het oppervlak bevonden die zich als een kudde grazende koeien langzaam verplaatste over de plas. Af en toe werd de rust in zo’n school wreed verstoord door woeste klappen in het oppervlak. Er werd dus gejaagd.

Een aantal worpen er doorheen leverde helaas niet de reactie op die we hoopten. Nadat ik de Ikiru mini crank van Spro had verwisseld voor een Ripple shad van Berkley was het na de tweede worp wel raak; een aanbeet die doordreunde tot in het handvat van mijn hengel. Dit voelde zwaar, de uithalen waren genadeloos en haast niet te stoppen. De redelijk zwaar afgestelde slip van mijn molen kreeg het flink te verduren.

Roofblei bewerkt 2
Roofblei bewerkt 2

In eerste instantie dacht ik aan een flinke snoek, mede omdat de vis zolang diep bleef. Ik maakte me dan ook stiekem wat zorgen om het fluocarbon onderlijntje. Het lukte me om de vis langzaam maar zeker dichterbij te dirigeren, deze kwam richting wateroppervlak en de rugvin bracht me in verwarring, het leek wel een karper. Die is vast vals gehaakt dacht ik nog maar niet veel later hielp Eric mij uit de droom door te roepen; “het is een roofblei, en een dikke ook”!

En ja hoor, de vis kwam dichterbij en het was inderdaad een lap van een roofblei, de rolmaat gaf maar liefst 78 cm aan! Een verplettering van mijn pr dat op een schriele 8 cm stond ( tijdens het uitje in de Biesbosch gevangen). Voor het poseren met een metersnoek of een dikke snoekbaars draai ik inmiddels mijn hand niet meer om maar een roofblei van deze afmeting beetpakken is wel even andere koek; kieuwgreep leek me geen goed idee, nekgreep ging m ook niet worden, dan maar de duim in die laadschuur en ondersteunen onder de buik. Na het schieten van een paar foto’s mocht deze geweldenaar ook weer terug richting territorium, mij vol adrenaline achterlatend.
Eric met mooie snoek in het donker
Eric met mooie snoek in het donker

Eric had direct zijn dropshot hengel ingeruild voor een stevige spinstok en begon ook met shads te gooien. Even later was het ook voor hem raak en niet veel later kon hij een prachtige snoek van 95 cm laten poseren voor de camera. Drijfnat maar zeer voldaan besloten we dat het hierna wel mooi was geweest en zo kwam er een einde aan een zomers avondje wadend vissen.


Auke van der Wal

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.