Steetfishing Den Haag 2013 door de ogen van een deelnemer

De belevenissen van Domique Kleijwegt

De tweede wedstrijd van dit Streetfishing-seizoen is een 'thuiswedstrijd' voor de helft van het Pro-Perch Team (Michael en Dominique). De omstandigheden op deze dag zijn niet verkeerd.

Het is een zonovergoten dag, één van de eerste dit jaar, en er staat weinig wind. Dat in combinatie met redelijk helder water zorgt voor goed zicht op wat er langs de kant allemaal kan gebeuren. Het parcours, het gebied bij de Laakhaven en Neherkade, is op het eerste zicht geen verkeerde keus. Toch zijn er ruim voor de wedstrijd al de nodige geluiden te horen dat het moeilijk water betreft en dat er weinig te vangen is. Aan de andere kant gaan er ook stemmen op dat er juist veel vis moet zitten. De praktijk moet het uitwijzen. Niemand weet het echt, want in de weken voorafgaand aan de wedstrijd is het water, door iedereen die op de hoogte is, met rust gelaten.

De berichten vanuit de binnenstad zijn wel weer hoopgevend, want daar wordt goed baars gevangen, dus de winterslaap lijkt voorbij te zijn. Zelf denk ik dat de keuze voor dit parcours een juiste is, want ook al staan er op de nodige plaatsen lelies en waterplanten, dit is nog niets vergeleken met de hoeveelheden die er in de binnenstad staan. Om in de binnenstad met 35 man te gaan vissen was hierdoor zeker geen doen geweest.

Café “De Deugd”

Zo ook Haakon Nadorp van de GHV (Haagse visvereniging) en organisator van deze dag en met zijn aanwezigheid kan het aanwezig melden beginnen en worden de laatste puntjes met de Refs op de i gezet. De refs krijgen allemaal een mooie zwarte trui om herkenbaar aanwezig te zijn vandaag. In de loop van de dag gaan deze, vanwege de hitte, wel om de middel en een enkele ref is vanaf dan nog te herkennen aan een groen-geel petje. Vanaf half tien begint het officiële gedeelte met het indelen van de koppels en het overhandigen van de score-kaarten. Zelf mag ik vandaag op pad met Joeri Saelens (Be). Tijdens de wedstrijd in Lokeren heb ik hem samen met Dimitri Vermassen nog weten te overtuigen om aan deze match deel te nemen. Michael vormt een koppel met Rutger Sellies. Peter Visser loot in Renzo Leon ook een Belgische deelnemer en Dennis Horvath mag vandaag op stap met Cecille Knoppen, één van de twee dames vandaag.

Om tien uur wordt de meute losgelaten en iedereen waaiert uit over het parcours. Al binnen 30 meter van de verzamelplaats gaan er lijnen te water. Maar wat nog wel eens wil gebeuren, gebeurt vandaag niet. Er is niemand, buiten Peter Visser, die hard 'VIS!' roept. En dat het een taaie dag gaat worden is het grootste gedeelte van het deelnemersveld binnen een half uur duidelijk. Aanbeten blijven uit op plaatsen waar je ze normaal gesproken zou verwachten en volgers worden maar sporadisch gesignaleerd. De aanbeten die binnenkomen zijn flauw en er valt nauwelijks op te reageren.

Toch weet m'n koppelgenoot Joeri binnen het half uur een maatse baars te verleiden. Bij mijzelf blijven aanbeten uit en uit balorigheid pak ik m'n tweede hengel er bij met een flinke shad er aan. Ik verwacht er niets van, maar als ik er iets op vang betekent het de nodige punten, want dan zal de vis niet heel klein zijn. Mijn verbazing is dan ook groot als ik bij het binnenhalen van de tweede worp een stel krap aan maatse baarzen achter de 10 cm lange shad aan zie zwemmen. Nadat m'n shad weer op de kant is pak ik snel m'n dropshot-hengel er weer bij en weet één van de baarzen te haken. En inderdaad net maats met 23 cm. Heerlijk om van de nul af te zijn.

Langs de Neherkade

Als we verder lopen langs de Neherkade lopen probeer ik het kunstje nog te herhalen. Volgers krijg ik wel op de shad, maar vervolgens zijn ze weer snel gevlogen of tonen ze geen interesse in de kleinere shad op de dropshot. Even na kwart over elf komen we een bekende tegen die me adviseert om extreem klein te gaan vissen en terug te lopen om het water voor het café uit te kammen. Daar zou met heel licht materiaal nog wel eens succes gehaald kunnen worden. Zo gezegd, zo gedaan en als we op de aangegeven plek aankomen zien we een school baarzen op een presenteerblaadje liggen. Eitje, denk ik nog.... Fout dus, wat we ook proberen, er komt geen reactie uit de groep baarzen die er op duidt dat ze trek hebben in een snack. Ze lijken helemaal apathisch te zijn. We klooien nog wat en gooien het hele gebied uit. Ook probeer ik het nog met de grotere shad. Helaas.... We moeten aan de lunch met slechts 1 vis. Heel slecht doen we het echter niet, want er worden nog de nodige nullen genoteerd. Peter heeft ook 1 vis te pakken, wel ondermaats.

Michael heeft ook een ondermaatse baars. En Dennis doet het goed, er gaan zelfs geruchten dat hij iedereen achter zich laat, maar er zijn nog een aantal mensen die niet veel onder doen.

De lunch is erg goed geregeld. Er is soep, er zijn broodjes met beleg, er zijn kroketten en zin zat bij iedereen om het te verorberen. Na een uur mogen we weer. Het is deze wedstrijd voor het eerst dat de pauze zo kort is, en dat bevalt uitstekend, want anderhalf uur is echt te veel van het goede.

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat we naar de brug bij de Bontekoekade, aan het begin van het parcours, moeten gaan. Door een flinke vernauwing stroomt het water daar wat harder ineens en dit schijnt een gekende baarsstek te zijn. Helaas zijn niet alleen wij hier van op de hoogte gesteld en moeten we deze plek aan een ander koppel laten. Dan maar de rest van deze kade afvissen richting de Goudriaankade. Joeri komt in het eerste kwartier op onfortuinlijke wijze een aantal keer goed vast te zitten en is redelijk wat tijd kwijt aan knopen. Maar hij loopt niet echt averij op, want de vangsten zetten nog steeds niet door. Na van alles te hebben geprobeerd krijg ik op een mini-pilker wat volgers, maar deze ondermaatse baarzen zetten niet door. En zo lopen we door.

De Goudriaankade

Op de Goudriaankade heb ik nog hele gesprekken met een aantal refs terwijl Joeri lekker door blijft vissen. Omdat we op een soort splitsing van het water gekomen zijn en omdat er wat meer pleziervaart is besluit ik de grote shad er maar weer eens bij te pakken. Na een aantal worpen krijg ik zowaar een aanbeet en m'n hengel gaat zelfs krom. Ik kan m'n geluk niet op en net op het moment dat ik m'n koppelmaat wilde inseinen schiet de vis los. Heel erg jammer, maar het schijnt er bij te horen. Daarna voel ik niets meer en als we onder een paar bomen terechtkomen besluiten we niet meer verder te lopen tijdens de wedstrijd. Het heeft voor het gevoel toch geen zin en hier staan we wat koeler. Overal horen we dezelfde verhalen voorbij komen over tegenvallende vangsten. Zelfs Dennis, die voor ons aan de overkant weer erg Street op een dukdalf geklommen is en op die manier op een plek vist waar normaal gesproken niemand bijkomt, vertoont geen tekenen dat hij aan z'n gebruikelijke lopende band werk bezig is.

Van Haakon hoor ik dat Michael, onze teamcaptain, er nog een baars van 24 cm bij gevangen heeft. Van Peter zelf horen we dat hij tot nu toe niets meer gevangen heeft. Het is dan nog heel even aanmodderen tot het tijd is, maar om even voor vier lopen we alv ast weer terug. Het zit er op en helaas, deze dag was wat vangsten betreft niet hetgeen wat er in Den Haag mogelijk is. Bij binnenkomst worden gelijk de scorekaarten ingenomen, zodat de uitslag snel bekend kan zijn.

Vandaag zijn er buiten de top-3 nog prijzen te winnen voor de grootste vis per soort en die voor de grootste snoekbaars wordt gesponsord door Pro-Perch.nl. De prijs voor deze vis is een hengel: de Mikado Sensual Soft Sensi. Voor de grootste snoek is er een jerkbait van Derkbait beschikbaar gesteld. En voor de grootste baars is er een kunstaaspakket van River2Sea gedoneerd.

De Uitslag

De top-3 van vandaag:
1. Danny van der Sande 261 pnt
2. Bart van de Walle 160 pnt
3. Diederik Rosseel 153 pnt

De grootste snoekbaars is niet gevangen, omdat dat verwacht was verandert deze prijs in de pechprijs. De hengel gaat daarom naar Dimitri Vermassen één van de tien blankers. De grootste baars vandaag mat maar liefst 29 cm en is gevangen door Arthur Langstraat, die in Zwolle er ook al met deze prijs van tussen ging. De grootste snoek staat op naam van Danny van der Sande.

Eindresultaat Pro-Perch Team:
gedeelde 22e plaats – Peter Visser (5 pnt)
gedeelde 16e plaats – Dominique Kleijwegt (23 pnt)
11e plaats – Michael Schaefer (29 pnt)
4e plaats – Dennis Horvath (91 pnt)

Tijdens de nazit praten we nog gezellig na met wat mensen. Eén van die mensen is Robert Borrenbergs van River2Sea Europe. Hij wil van alles van ons weten. Waar vissen we mee, proberen we weleens wat anders en waarom doen we de dingen zo. Nadat het gesprek op pilkers en lepels is gekomen krijg ik van hem een mooi klein lepeltje, de River2Sea TT-Spoon, van 2,4 gram mee om te gaan proberen. Om na te gaan of de geruchten kloppen dat de baars in de binnenstad los is gaan Michael en ik nog even verder vissen na de wedstrijd. Eerst langs de Haringkoning om vis en patat te scoren en daarna gaan we kijken of het hier wel lukt. Michael met de dropshot en ik meteen maar met de TT-Spoon. Het lepeltje is aan één kant goudkleurig en aan de andere kant koperkleurig en er zit een hele scherpe enkel haak aan. Al bij het eerste worpje zie ik dat de actie erg mooi is. Dit zou weleens wat kunnen zijn. Na de Pletterijkade zonder succes te hebben gehad lopen we door naar de Uilebomen en daar is het vrijwel gelijk raak. Ik zie wat baarzen achter de lepel aanschieten en er is er één die hem grijpt. Als ik deze ondermaatse baars geland heb moet ik een lach onderdrukken. De haak is echt scherp, want hij is in één keer door twee lippen heen gegaan. Vervolgens lopen we dit stuk en een stukje Zwarteweg af en de score eindigt op 6 stuks voor mij en 7 voor Michael.

Hopelijk wordt er de komende wedstrijden weer meer vis gevangen! Haakon en alle andere mensen die zich weer voor ons ingezet hebben: Heel erg bedankt! Het was, buiten de vangsten, helemaal top!

Het programma voor de komende weken:
20 juli – Springbreak Unlimited Amsterdam (open)
4 augustus – Streetfishing Dordrecht (comp.)

Dominique Kleijwegt

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.