The Great Red Sedge

Door Rene Wetters

 De grote rode sedge behoort tot de familie van phryganeidae, die in Europa bestaat uit 7 soorten en 20 ondersoorten. De insecten uit deze familie behoren tot de grootste sedges met een vleugelspanwijdte die kan oplopen tot 60 mm! De Amerikaanse variant wordt daar dan ook vanwege zijn grote kokers door de vliegvissers “giant case makers” genoemd.

 

sedge 2De larven zijn overwegend kokerbouwend en komen in vegetatierijk, stilstaand tot langzaam stromend water voor. Sommige soorten zijn zelfs te vinden in theekleurig matig zuur moeraswater. De grote kokers bestaan uit plantenresten en zijn aan beide zijden open. Ze zijn zeer kunstig, links spiraalsgewijs of uit ringen, opgebouwd. Een vreemde eigenschap van de larven is dat ze bij verstoring uit hun koker vluchten en wanneer de kust veilig is zo snel mogelijk terugkeren. Het overgrote deel van de phryganeidae larven zijn rovers.
 
De larven zijn donkergroen gekleurd en kunnen tot 40 mm lang worden. De hatch is spectaculair omdat zodra het wateroppervlak bereikt wordt, de vleugels verticaal gestrekt worden (dit doen rhyacophilae ook) en de drift wel 30 seconden duurt, net als een meivlieg zonder staart. sedge larve De larven zijn donkergroen tot smaragdgroen gekleurd. Het achterlijf van het vliegende insect is in sommige gevallen groen maar meestal grijs/bruin. De thorax en poten zijn bij de meeste soorten bruin en de vleugels kunnen roodbruine accenten hebben. De vliegtijd van deze soort loopt van de tweede helft van mei tot eind september. De vrouwtjes, die iets groter (lijf tot 30 mm) zijn dan de mannetjes, zetten hun eitjes meestal onder water af. De eiballen zijn zoals bij de meeste sedges groen
 
Twee soorten van de familie phryganeidae hebben van vliegvissers de naam great red sedge gekregen. Dit zijn de p. grandis en de p. bipunctata. De twee zijn van elkaar te onderscheiden omdat de bipunctata 2 duidelijke witte stipjes op de vleugels heeft, bij de grandis zijn dat er 3 maar ze zijn minder duidelijk en soms zelfs helemaal niet te onderscheiden, maar de grote van het insect geeft je te kennen dat je met een great red sedge te maken hebt. Beide soorten zijn ook inheems voor Nederland. 
 
sedge 1Maar…, deze sedges zijn niet zo belangrijk voor het vliegvissen omdat de hatch en het afzetten van de eieren meestal midden in de nacht plaatsvindt. Er zijn echter uitzonderingen, in Scandinavië is in de zomer het verschil tussen dag en nacht minder goed aan te geven of zelfs ontbrekend en daar zijn hatches en het afzetten van de eieren ook mogelijk op het midden van de dag. Maar dan moet er natuurlijk niet gedacht worden aan de Glomma die is veel te snelstromend maar aan bijvoorbeeld de veenmeertjes op de Hardangervidda of de beekjes die deze verbinden. Ook de meren in Finland en Zweden lijken me er geschikt voor.
 
sunken sedgeWat voor vliegen moet ik nou gebruiken voor de great red sedge? Niet te moeilijk, gewoon patronen die je voor andere sedges gebruikt alleen dan gebonden op haakmaat 8 tot 12. Een grote hertenhaar sedge op haak 8 zal er zeker een goede imitatie van zijn. Als je de volgende keer in Noorwegen bent en de rivier een dagje ontvlucht, zoek de bergmeertjes op, en knoop er eens een megasedge patroon aan.

 

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.