HITTE PROTOCOL SNOEKVISSEN
29 juli 2024
Vissen is gezond! Dat wisten wij als sportvissers al lang, en dat blijkt ook steeds weer uit wetenschappelijk onderzoek. De rust en ontspanning tijdens het vissen dragen in belangrijke mate bij aan zowel de fysieke als de mentale gezondheid.
Toch moet je als sportvisser met de huidige hittegolf wel oppassen. Zorg voor voldoende beschutting, goed insmeren en voldoende drinken. De mens heeft bij warmte vocht, vocht en nog eens vocht nodig. Anderhalf tot twee liter per dag: water, thee, sportdrankjes, melk, karnemelk, yoghurt, groente en fruit.
Dit geldt voor onszelf als sportvissers. Maar hoe zit het met de vis? Bij de huidige hoge watertemperaturen – en zeker met de verwachte hoge luchttemperatuur in de komende week – is het beter om niet op snoek te vissen. Snoeken hebben het al moeilijk genoeg bij hogere watertemperaturen, en als daar ook nog eens een dril tijdens het vangen bijkomt, kan dat ervoor zorgen dat de snoek het loodje legt. En dat willen we niet. Vooral in ondiep en stilstaand stads- en polderwater kunnen de hoge watertemperaturen voor uitputting of ‘adem’nood bij vis zorgen. Zelfs het lang drillen van karper in een sterk opgewarmde poldersloot kan er al toe leiden dat de vis het niet redt.
Anders is het in dieper en daardoor ook koeler water, zoals kanalen en diepe plassen. Karper en brasem zoeken bijvoorbeeld in zandwinplassen de diepere waterlagen op. Bij een goed zuurstofgehalte is de vis dan meestal tussen de 8 en 12 meter te vinden en te vangen! Maar ook dan geldt, niet te lang drillen, vooral de vis niet bewaren in een leefnet of een bewaarzak. Snel terugzetten, dan maar een minder goede foto. De vis gaat voor.
Twijfel je maar even over de toestand van water en vis vanwege de hoge watertemperaturen (> 25 °C) , mijdt dat water dan!