Meer dan vangen

Zoveel meer dan vissen vangen

Voor vis én visser …

Vissen draait om veel meer dan alleen het vangen van een vis; het brengt een grote groep Nederlanders dichter bij de natuur, draagt bij aan natuurbehoud, en biedt velen een moment van rust in een hectisch leven. In Den Haag zijn er meer dan 10.000 sportvissers die van hun hobby genieten en in Nederland zijn er meer dan 1,7 miljoen sportvissers. Daarbij draait het niet alleen om ontspanning, maar ook om zorg voor het milieu en het welzijn van de vissen.

Vissen met liefde voor natuur

Met meer dan 150 meetpunten in Den Haag houden onze vrijwilligers goed in de gaten hoe het met de leefomgeving van de vissen gaat. Zo helpen we de gemeente om het leven onder water te beschermen door op tijd te waarschuwen voor ophopingen van kroos in sloten. Deze ophopingen kunnen het wateroppervlak afsluiten, waardoor er geen licht en lucht meer doorheen komt en er een gebrek aan
zuurstof ontstaat.
Verder doen we ons eigen onderzoek volgens de richtlijnen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) om de gezondheid van de vissen in de verschillende stadswateren in de gaten te houden en te verbeteren.
Op de Madesteinplas heeft de hengelsportvereniging in samenwerking met het hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente een innovatief luchttoevoer apparaat geïnstalleerd.

Monsterpunten waterkwaliteit Den Haag

Kwaliteit visstand (KRW-richtlijn) gemeten door onze vrijwilligers: van visarm/slecht (zwart/rood) en naar bijna goed (geel), tot goed (groen)

Innovatief luchttoevoer apparaat Madestein

Kroosruimen in de Haagse sloten

Onze vrijwilligers melden de gemeente vanaf 50% kroosbedekking dat er geruimd moet worden

Meten bij visstandonderzoek

Betrokken bij vis en natuur

Deze betrokkenheid met de natuur blijkt ook uit het aantal vissers dat zich inzet tegen zwerfafval. De campagne Vang5 moedigt vissers aan om bij elke vistrip minimaal vijf stukken afval op te ruimen. Deze oproep wordt nog steeds door veel vissers opgevolgd. Zo houden we samen de waterkant schoon, voor zowel mensen als dieren.

Zwerfafval opruimen

Glasaal intrek monitoren bij gemaal Schoute

Onze vrijwilligers hebben ook ontdekt dat gemaal Schoute in het Verversingskanaal bij Scheveningen een blokkade vormde voor jonge paling (glasaal) om van zee naar het zoete binnenwater te zwemmen. Hierdoor hebben we het hoogheemraadschap van Delfland kunnen overtuigen om een doorgang voor vissen onder het gemaal aan te leggen, zodat de glasaal na 34 jaar eindelijk weer de Haagse grachten kon bereiken.

We volgen ook spiegelkarpers, die we herkennen aan hun unieke schubbenpatroon. Sportvissers sturen ons foto’s van deze vissen wanneer ze ze vangen en weer terugzetten. Zo ontdekken we dat deze karpers, ondanks dat ze vaak worden gevangen, heel oud kunnen worden. Hieronder in de afbeelding een karper van 3 jaar in 2005 op 2 kg gewicht uitgezet en na 17 jaar – na een eerdere terugvangsten – met een gewicht van ca. 20 kg teruggevangen.
Ook leren we meer over de routes die ze volgen, zodat we samen met de waterbeheerders deze routes beter kunnen beschermen en verbeteren.

Migratieroutes en overleving van vis onderzoeken

Spiegelkarper in 2005 uitgezet in Den Haag, teruggevangen in Den Haag, tweemaal naar Biesbosch en Haringvliet gezwommen en weer terug naar het mooie Haagse stadswater. En in 2020 18 jaar oud en springlevend!

Samen vissen, samen sterk!

Sportvissen is vooral ook een sociale activiteit die een belangrijke rol speelt in het leven van veel sportvissers. Voor velen betekent het een moment van ontspanning en verbinding met de natuur, maar ook een manier om sociale contacten te onderhouden en een gevoel van gemeenschap te ervaren.

Vissen tegen PTSS

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat vissen helpt bij het herstel van burn-outs, helpt tegen PTSS-gerelateerde klachten en zelfs kan dienen als therapie voor kinderen met autisme en ADHD. De rust en verbinding met de natuur die je ervaart aan de waterkant zijn belangrijke elementen voor iedereen die met deze uitdagingen te maken heeft.

Samen VISsen

Eenzaamheid is een groeiend probleem; voor veel vissers is sportvissen essentieel voor hun welzijn. Het houdt hen actief, biedt de kans om buiten te zijn en zorgt voor waardevol sociaal contact. Voor hen is het meer dan een hobby; het draagt bij aan hun fysieke en mentale gezondheid. We verbinden mensen met het SamenVISsen-programma van Sportvisserij Nederland, dat bewoners van zorginstellingen en mensen met een handicap de mogelijkheid biedt om samen te vissen.

Vislessen, ook over waternatuur

Daarnaast zien we dat ouders zich zorgen maken over de schermtijd van hun kinderen. Sportvisserij Nederland biedt vislessen op basisscholen die kinderen niet alleen leren hoe ze een hengel moeten uitwerpen, maar ook hoe ze respectvol met de natuur moeten omgaan. De waternatuur onderzoeken betekent ook nog eens dat kinderen in beweging komen. Onze sport inzetten als middel om te bewegen!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...