Nieuws

van GHV - Groene Hart
05
mrt

Nota Dierenwelzijn Den Haag

4 maart 2021

GEMEENTERAAD DEN HAAG KIEST VOOR DE HENGELSPORT

De gemeenteraad van Den Haag stemde vandaag met een overweldigende meerderheid voor de Nota Dierenwelzijn ingebracht door het college.
Het ingebrachte herziene Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, sneuvelde, mede omdat zij een verbod willen op de visserij, hengelsport en Vlaggetjesdag.

Aanleiding voor de totstandkoming van de nota was een eerder Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, 113 plannen voor dieren in de stad. Hengelsportvereniging GHV – Groene Hart, ondersteund door Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland, heeft intensief contact gehad met raadsleden en beleidsmakers om de onjuiste informatie over de hengelsport van juiste context te voorzien.

Voorzitter van GHV – Groene Hart, Ton van der Spiegel, heeft de raad toegesproken om zijn zorgen te uiten over de uitsluitings-ideologie welke de Partij voor de Dieren toepast op een officieel NOC*NSF erkende sport, waar notabene dierenwelzijn geborgd is in voorwaarden en wet- en regelgeving.
In het Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren was onder meer opgenomen het stopzetten van de verhuur van visrechten door de gemeente aan Hengelsportvereniging GHV – Groene Hart. Dat zou betekenen dat er in de meeste Haagse wateren niet meer gevist zou mogen worden.

Wethouder voor dierenwelzijn Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) had het voorstel voor een visverbod niet in haar eigen Nota Dierenwelzijn overgenomen omdat het juridisch niet uitvoerbaar is.
In eerdere vragen bij behandeling van het Initiatiefvoorstel in de commissie Leefomgeving had de wethouder al aangegeven dat sportvisserij in Nederland bij Visserijwet is toegestaan. En dat deze vorm van recreatief vissen een groot maatschappelijk draagvlak heeft. Tevens verwees zij voor de zorg voor het welzijn van vis door de sportvisserij naar de Zienswijze Welzijn Vissen van de Raad voor Dierenaangelegenheden, een onafhankelijke raad van deskundigen die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op eigen initiatief adviseert.

Met name Rene Oudshoorn, gemeenteraadslid voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos, heeft zich ingezet om de sportvisserij in Den Haag te behouden. Ook de woordvoerder van het CDA, Cees Pluimgraaff, sprak zich uit tegen het mogelijke visverbod. Partijen die voor het Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren stemden waren: SP, Haagse Stadspartij, Islam Democraten, NIDA, Partij van de Eenheid.

GHV – Groene Hart is een hengelsportvereniging die juist heel actief is om met voorlichting, educatie, onderzoek en controle en handhaving het welzijn van vissen te bewaken en te verbeteren. Precies zoals de Raad voor Dierenaangelegenheden in haar Zienswijze adviseert. De vereniging heeft de Partij voor de Dieren uitgenodigd om de samen dialoog aan te gaan over het welzijn van vissen in Den Haag. Die dialoog gaat er komen, maar dan natuurlijk wel zonder visverbod.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...