Spiegelkarper project Den Haag

In 2005 is de toenmalige ‘s Gravenhaagse Hengelsport Vereniging (GHV) op initiatief van bestuurslid Hans Moolenaar gestart met uitzetten van spiegelkarpers in het Haagse boezemwater. Al deze spiegelkarpers zijn voordat zij zijn uitgezet gemeten, gewogen en gefotografeerd, een SpiegelKarper Project (SKP) dus. De schubben van de spiegelkarper zijn als de vingerafdruk van een mens, uniek. Zo kunnen we bij een vangst van één van deze vissen de uitzetfoto opzoeken en zien hoe de vis gegroeid en gemigreerd is. Met onder andere deze gegevens kan de vereniging het waterschap informeren hoe het met de waterkwaliteit en visstand gesteld is.

Het SKP-project is een onderdeel van de commissie Haagse wateren binnen de vereniging. Namens deze commissie is er regelmatig overleg met de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland, die beiden toestemming moeten geven voor nieuwe uitzettingen.
Sinds oktober 2014 zijn Juri Froger (commissielid Haagse wateren) en zijn broer, Erik, de beheerders van dit SKP-project. Op de foto hiernaast heeft Erik in 2015 in een van de Haagse kanalen een prachtige spiegelkarper van 20 pond gevangen die eerder in het Westbroekpark was uitgezet (foto erboven).

SKP-projecten zijn geheel afhankelijk van het terugmelden van de uitgezette spiegelkarpers. Vis je op karper in de Haagse wateren, wil je dat gaan doen of heb je een mooie spiegelkarper gevangen in de boezemwateren rondom Den Haag, meld dan je vangsten hieronder aan via het meldpunt Spiegelkarper (zie ook onder meldpunt in het zijmenu). Op het einde van het jaar zijn er voor terugmeldingen mooie prijzen te winnen op de jaarlijkse SKP-avond van de vereniging. In het najaar kun je dan ook nog eens meedoen aan het Internationale  SKP-terugmeldweekend van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK)

Meldpunt Spiegelkarper

Vangsten melden

SKP GHV WebApp

Handleiding

SKP caroussel

Stand SKP aanmeldingen

LAATSTE SKP NIEUWS

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...