Nieuws

van GHV - Groene Hart
16
sep

WaterQi in gebruik genomen

15 september 2022

WaterQi voor een betere waterkwaliteit in Madesteinplas

Op donderdag 15 september hebben Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart en het Hoogheemraadschap van Delfland officieel de WaterQi in gebruik genomen in de Madesteinplas in Den Haag.

De WaterQi is een innovatieve installatie die ultra fijne zwevende luchtbelletjes aan het water toevoegt voor een betere waterkwaliteit. Daarnaast zorgt de WaterQi ook voor het onttrekken van vervuilende stoffen aan het water.
De WaterQi is door Delfland eerder succesvol toegepast in kleinere wateren in Pijnacker en Hoek van Holland. In de Madesteinplas gaat de WaterQi voor het eerst de diepere waterlagen van een grotere plas aanpakken.

In de zomer ontstaat in de 8 meter diepe Madesteinplas bij een snelle opwarming van het water aan het oppervlak zgn. stratificatie van het water: de onderste koudere waterlagen worden niet meer worden vermengd met de bovenste waterlagen. Als gevolg van afbraak van dood organisch materiaal (afgestorven algen die naar de bodem zakken) ontstaat in de onderste lagen een zuurstofgebrek. Dat is niet goed voor het onderwaterleven.
De WaterQi gaat de plas van zuurstof voorzien. Anders dan met een zgn. airlift wordt de spronglaag in de plas met deze toepassing niet doorbroken en komende de daaronder aanwezige vervuilende stoffen niet versneld vrij in het oppervlaktewater. Doel is dat wij over de gehele diepte van de plas weer schoon, gezond en levend water terugkrijgen.

De aanschaf en de plaatsing van de WaterQi op de Madesteinplas is een initiatief van de visrechthebbende Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart te Den Haag in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag. 
Hoogheemraad Marcel Vissers van Delfland en voorzitter Ton van der Spiegel van GHV / Groene Hart hebben de installatie samen feestelijk in gebruik genomen.


GHV / Groene Hart zet zich met veel passie in voor een schoon watermilieu en een duurzame visstand. De vereniging werkt daarom als een van de grootste hengelsportverenigingen in Nederland met meer dan 22.000 leden en vergunninghouders in Den Haag en het Groene Hart graag mee om samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag meer schoon, gezond en levend water te verkrijgen.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...